Database delirium. Lessen in culturele verwarring
Jos de Mul. Database delirium. Amsterdam: Boom, 1925.
Reeds in 2013 aangekondigd, maar vanwege de voortdurende updates nog steeds niet verschenen. Weliswaar zijn een aantal hoofdstukken afzonderlijk verschenen in verschillende talen, maar in 2025 gaat dan toch de volledig geupdate boekversie verschijnen. Hieronder de aankondigingstekst en omslag uit 2013. Binnenkort verschijnen hier de nieuwe aankondigingstekst en omslag.
Abraham Maslow heeft ooit opgemerkt dat voor iemand die alleen een hamer heeft, alles eruitziet als een spijker. In een cultuur waarin de computer het belangrijkste instrument is, wordt de gehele wereld getransformeerd tot een database, waarvan de elementen naar believen en zonder einde kunnen worden gerecombineerd.
In Database delirium fileert Jos de Mul met een scherp mes en de nodigde humor de gevolgen van de alomtegenwoordige cut & paste-cultuur. Hij maakt de samenhang duidelijk van op het eerste gezicht los van elkaar staande verschijnselen zoals de multiculturele samenleving, gepersonaliseerde dna-recombinatie, geïmplanteerde herinneringen, schaatsende moslima’s, politieke deep fakes, ludieke oorlogsvoering, mens-diercombinaties, postmodern fundamentalisme, Wittgenstein 2.0, door AI geschreven scripties, de fusionkeuken en zencomputers.
Heen en weer zappend tussen wereldwijsheid - van Plato tot Pirsig en van Zen tot Žižek - baant de auteur zich een lichtend pad door de posthistorische sensaties en verwarring waarin Nederland gevangen zit en toont hij tegelijk de zinvolheid van die verwarring. Voorwaarts en vergeten! Zolang er virussen zijn, is er hoop!