Jos de Mul. Digitale zorg - een reden tot zorg? Lezing op het symposium Digitale Zorg en Diabetes. Utrecht: DeFabrique, 13 december 2018.
Met apps en continue glucosemonitoring (CGM) systemen, slimme insulinepennen en geïntegreerde diabetesservices wordt de diabeteszorg steeds digitaler. Hoe verandert de relatie tussen mens en machine door kunstmatige intelligentie, digitalisering en automatisering?
Digitale technologie geeft controle over ziekte en inzicht in leefstijl
Glucosemetingen, insuline-injecties, koolhydraatinnames; mensen met diabetes genereren voortdurend data. Hoe kunnen we die data inzetten voor het verbeteren van diabeteszorg? Wat is daarvoor nodig? En hoe kan dat bijdragen aan een betere kwaliteit van leven? Op uitnodiging van Roche Diabetes Care Nederland kwamen bestuurders, zorgverleners en mensen met diabetes op 13 december 2018 bijeen in De Fabrique in Utrecht om hierover van gedachten te wisselen tijdens het symposium Digitale Zorg & Diabetes.
Kijk voor een bondig verslag “Digitaal en diabetes: van insulinepomp tot Instagram” hier.
Keynote sprekers
Prof. Dr. Jos de Mul
Hoogleraar wijsgerige antropologie
Erasmus UniversiteitMet apps en continue glucosemonitoring (CGM) systemen, slimme insulinepennen en geïntegreerde diabetesservices wordt de diabeteszorg steeds digitaler. En in een cultuur waar computers en smartphones het belangrijkste instrument zijn, wordt alles een database. Moeten we waken voor een database delirium? De heer Jos de Mul, hoogleraar filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit, gaat in zijn keynote in op onvoorziene neveneffecten van technologie die vooraf lastig te voorspellen zijn, en hoe de relatie tussen mens en machine en diabeteszorg door kunstmatige intelligentie, digitalisering en automatisering verandert.
Voor een gedetailleerd verslag van zijn keynote, klik hier.
Tim Juergens
VP, Franchise Lead HCP & Payer, Strategy & Customer Solutions
Roche Diabetes CareAls digitale zorg écht wil doorbreken moeten zorg en bedrijfsleven elkaar op het juiste moment treffen. Als voormalig General Manager voor Roche Diabetes Care Nederland heeft de heer Tim Juergens een sterk inzicht in het Nederlandse zorglandschap. Vandaag staat hij aan de wieg van de wereldwijde digitale strategie van Roche. Als franchise leader ontwikkelt hij digitale toepassingen voor zorgverleners en betalers, maar steeds met het oog op een betere zorg voor mensen met diabetes. Tim leidt ons door de visie van Roche op digitale diabeteszorg en de stappen die we vandaag al nemen om deze waar te maken.
Voor een gedetailleerd verslag van zijn keynote, klik hier.
Prof. Dr. Hanno Pijl
Internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie
LUMCLeefstijlgeneeskunde gaat de toekomst van de diabeteszorg onherroepelijk beïnvloeden. Als wetenschappelijk coördinator van het onlangs opgerichte Nederlands Innovatie Centrum voor Leefstijlgeneeskunde (www.NILG.eu) kan de heer Hanno Pijl, internist-endocrinoloog (LUMC) en hoogleraar diabetologie, als geen ander vertellen wat die impact wordt. In zijn keynote gaat Hanno in op de interactie tussen onze leefstijl, omgeving en genetische architectuur. Een gesprek over hoe we gezamenlijk de toekomst van de diabeteszorg vormgeven, in “het land van bitterbal en boterkoek”.
Voor een gedetailleerd verslag van zijn keynote, klik hier.
Ervaringsdeskundigen aan het woord
De zorg digitaliseert in rap tempo, maar voor sommigen niet snel genoeg. Hobby-hackers knutselen een eigen kunstmatige pancreas of continu glucosemonitoring systeem, geboren uit noodzaak. Wat is het nut en de waarde van digitalisering vanuit patiëntperspectief?
Het deelnemerspanel bestaat uit:
Loes Heijmans-Beek
Ervaringsdeskundige en auteur
www.doemijmaardiabetes.nl
Anne Jacobs
Ervaringsdeskundige en voorzitter Stichting ééndiabetes
www.eendiabetes.nl
Stef Smits
Vrijwilliger en regiomanager DVN
www.zelfzorgondersteund.nl/stef
Voor een gedetailleerd verslag van hun bevindingen, klik hier.
Dagvoorzitter
Koen Harms
Head of Healthcare and Business Development
Roche Diabetes Care Nederland BV
Vervolg in 2019
Hoe bouwen we aan toekomstbestendige diabeteszorg, met oog voor leefstijlgeneeskunde, preventie en data gedreven, geïntegreerd diabetesmanagement? Bij de eerste editie van het symposium Digitale Zorg & Diabetes staat deze vraag centraal. In 2019 gaat Roche Diabetes Care Nederland een vervolg geven aan dit symposium. Alle ervaringen en input van stakeholders zijn daarbij welkom. We houden onze relaties vanzelfsprekend op de hoogte van een nieuwe editie van dit symposium.
Heb je vragen of opmerkingen over het symposium Digitale Zorg & Diabetes? Bel Roche Diabetes Care Nederland op 036 - 539 4273.
2018-12-13 (Utrecht) Digitale zorg - een reden tot zorg?
Typography
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Reading Mode