Books
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul. Cyberspace Odyssee. Kampen: Klement, 6de druk: 2010, 352 p.

1ste druk, 2002; 2de druk, 2003; 3de druk,2004; 4de druk, 2005; 5de druk 2006.
ISBN 978-90-8687-12-3
€ 24,95 (Bestel)

Met het ontstaan van de mensachtigen, meer dan vijf miljoen jaar geleden, begon de menselijke odyssee door ruimte en tijd. Dit boek handelt over de voorlopig laatste etappe van deze fascinerende reis: de ontdekking van cyberspace. In de afgelopen decennia is door de ontwikkeling van wereldwijde computernetwerken als het Internet een nieuwe ervaringsruimte ontsloten.Met de exploratie van deze nieuwe ruimte is echter ook een omgekeerd proces in gang gebracht: de kolonisatie van ons alledaagse leven door cyberspace. Cyberspace Odyssee laat zien hoe onze wereld door de ontdekking van cyberspace verandert en wat de gevolgen zijn voor onze biologische en culturele identiteit.

Winnaar Socrates  Wisselbeker 2003 voor "het meest urgente, oorsponkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in 2002 verscheen."

 Recensies

"Hoe menselijk is de informatietechniek? Deze vraag staat centraal in Cyberspace odyssee van Jos de Mul, waarvoor hij de Socrates Wisselbeker 2003 voor het beste en meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek) heeft mogen ontvangen. Maar in tegenstelling tot klassieke benaderingen in de techniekfilosofie is deze vraag niet retorisch - tot voor kort beschouwde menig filosoof 'de techniek'immers nog als onmenselijk en vervreemdend - maar oprecht. En dank blijkt filosofie een spannende maar ook riskante onderneming te zijn. [...] Nietzsche had inderdaad gelijk toen hij schreef dat de mens slechts een koord is dat tussen dier en Übermensch is geknoopt: de mens is een steeds nieuwe verwerkelijking van het vermogen zichzelf vanuit zijn organische bestaan voortdurend opnieuw vorm te geven en te overstijgen. En Cyberspace odyssee maakt op magistrale wijze duidelijk dat dit koord inmiddels uit glasvezelkabel bestaat"

Prof.dr. Peter-Paul Verbeek in Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte, Jrg.96, nr.4, 305-316.

"Jos de Muls relaas over de ontwikkeling van Cyberspace is zonder meer het beste dat er tot nu toe is verschenen in dit opzicht. (...) Geschreven in een academische traditie, heeft het boek daardoor aan leesbaarheid niet ingeboet. Het geeft een weids panorama en stelt toch steeds kritische, filosofische vragen."

Jan-Hendrik Bakker in de Haagsche Courant

"Dit boek getuigt van een grote eruditie en een lucide kijk op veranderingen in de hedendaagse cultuur."

Prof.dr. M. van den Bossche in de Standaard der Letteren

 

"Zonder meer indrukwekkend: verplichte literatuur voor wie in dit taalgebied een overzicht wil van de ICT als onderzoeksdomein. [...] Aan de hand van Stanley Kubricks '2001: A Space Odyssey probeert De Mul 'the final frontier' over te steken. De ontdekkingstocht door het heelal heeft voor De Mul iets te maken met hyperspece en cyberspace. Terecht ondertitelt hij het laatste hoofdstuk met 'Oneindigheid voor beginners': niet alleen de sterrenruimte, ook de ruimte achter, of misschien beter in het computerscherm dijt voortdurend uit. Wie de film van Kubrick heeft gezien, herinnert zich het indrukwekkende einde: de dood van de mens en de geboorte van Starchild. Is cyberspace onze leerschool voor die ultieme transformatie?"

 

Erwin Jans in De Financieel-Economische Tijd

Nieuws

Nieuwe druk Kunstmatig van Nature: juni 2024.

Vanaf de derde druk verschijnt Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 bij Uitgeverij Boom. Delen van dit boek behoren tot de VWO eindexamenstof Filosofie  2024 t/m 2028, die de vraag naar de mens in relatie tot wetenschap en techniek als thema heeft.

Deze website wordt momenteel vernieuwd

Onlangs verschenen

Boeken van Jos de Mul

Doorzoek deze website

Contactinformatie