Audio
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos. de Mul. Help, ik ben een database! Lezing in het kader van detentoonstelling Bits of You. Amsterdam: Museum Nemo, 18 november, 2021.

Weet een algoritme wat ik wil voordat ik dat zelf weet? Met de komst van de informatietechnologie gingen we ons brein opvatten als een computer en onze genen als ‘de code van het leven’. Nu wordt ons hele leven in digitale stukjes opgeslagen in databases, die met behulp van algoritmes worden geanalyseerd. In deze lezing vertelt filosofische antropoloog Jos de Mul over de consequenties hiervan voor ons zelfbegrip, onze vrijheid en onze verantwoordelijkheid. 

Biografie
Prof.dr. Jos de Mul (1956) is hoogleraar ‘Wijsgerige antropologie’ aan de Erasmus School of Philosophy van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek richt onder andere op de impact die technologieën hebben op ons zelfbegrip. Tot zijn bekendste boeken behoren Cyberspace Odysee (6de druk 2010), De domesticatie van het noodlot. De wedergeboorte van de tragedie uit de geest van de techniek (5de druk 2015) en Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 (2de druk 2014). Binnenkort verschijnt van zijn hand bij uitgeverij Boom Database delirium. Zijn werk is in vele talen vertaald.

De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

Adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam. Volg de bordjes vanaf de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat.

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information