Jos de Mul. CheatGPT. Kunstmatige intelligentie als parasitaire symbiose. Lezing voor Studium Generale. Aula Universiteit Maastricht: Minderbroedersberg 4-6, Maastricht. 19 september 2024, 20:00 uur.
Symbiose – het samenleven van organismen van dezelfde soort, verschillende soorten of van organismen en technische artefacten – is een van de meest voorkomende kenmerken van het leven op aarde en motor van biologische en culturele innovatie. Het samenleven is echter niet altijd voordelig voor de in symbiose levende soorten. Soms wel, zoals bij de symbiose tussen insecten en bloemen, die de insecten voedsel verschaffen en bloemen bevruchting, maar soms is de symbiose slechts voordelig voor de ene soort en nadelig voor de andere, zoals in het geval van parasieten zoals het coronavirus. Jos de Mul zal het leven in het Symbioceen toelichten aan de hand van symbiose tussen mens en kunstmatige intelligentie met als voorbeeld ChatGPT. Hij zal betogen dat zich achter de op het eerste gezicht nuttige ‘intelligente chatbox’ een technische parasiet schuilgaat, die data uit zijn ‘gebruikers’ slurpt.
Publicatie Van Jos de Mul verscheen onlangs Welkom in het Symbioceen. Over de verstrengeling van natuur, cultuur en techniek.
Over de spreker Prof. dr. Jos de Mul emeritus hoogleraar wijsgerige antropologie en haar geschiedenis, Erasmus Universiteit Rotterdam
2024-09-19 (Maastricht) CheatGPT. Kunstmatige intelligentie als parasitaire symbiose
Typography
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Reading Mode